Veilig op reis

Niet meteen het eerste waar je aan denkt tijdens het voorbereiden, boeken en plannen van je reis. En toch, je staat er best even bij stil. Zo kan je je (toch bijna) overal ter wereld safe voelen. En we weten allemaal..

safety-first-300x199

Mijn 15 veiligheidstips:

 1. Koop hangslotjes om aan je bagage te hangen. Ken je die griezelverhalen van mensen die opeens drugs in hun bagage hebben zitten? Wil je niet meemaken… En ook als je bv. met een boot of nachtbus reist en je enkele uren je bagage niet in het oog kan houden: op slot die handel!
 2. Wil je écht zeker zijn? Ga dan op de luchthaven langs het ‘inpakstandje’, waar ze je valies met plastiekfolie inpakken voor €5 à €10.
 3. Ga ja naar steden die bekend staan om hun zakkenrollers (zowat overal dus), kan je dat hangslotje ook aan je rugzak hangen.
 4. Heb je een rugzak bij, zorg dan voor verschillende ‘laagjes’ en verdeel je spullen over andere tasjes IN je rugzak.
 5. Zorg dat je niet te veel geld afhaalt, en nooit met grote bedragen op straat loopt. Als je gaat pinnen, laat dan NOOIT iemand je helpen. Dit zijn trucjes om aan je geld te geraken.
 6. Mail alle belangrijke documenten naar jezelf en naar een vriend of familielid. Bv. paspoort, visum, rijbewijs, bankkaarten, …
 7. Ook vliegtickets en vouchers voor je hotel etc. mail ik steeds naar mezelf en een vriend/familielid.
 8. Gezellig om hier een wijntje te drinken en daar een cocktailtje maar vergeet je niet om je voldoende gehydrateerd te houden: WATER (de rest komt later).
 9. Ga ja naar een afgelegen plek, of een wandeling maken in een gebied waar verder bijna niemand komt: vertel steeds IEMAND waar je naartoe gaat. Dit is belangrijk voor als je bv. verdwaalt.
 10. Check voor je op reis vertrekt welke inentingen je nodig hebt, en zorg dat je ze op tijd krijgt!
 11. Gedraag je op drukke plaatsen niet te ‘toeristy’… Zo tuurde ik op een plein in Bangkok naar mijn stadskaart, en terwijl ik dacht dat een vriendelijke politieagent mij de weg wilde wijzen, werd ik opgelicht. Niet doen!
 12. Loop niet te koop met alle dure, westerse spullen die jij wel hebt en de inheemse bevolking niet. Jouw chique Canon hoeft niet op je buik te bengelen, en je Ipad hoef je ook niet overal mee naartoe te sleuren. Ook met sieraden kijk je best wat uit. Zelfs mijn trouwring laat ik vaak thuis.
 13. Wil je gedekt zijn tegen mogelijke risico’s: sluit een reisverzekering af.
 14. Gebruik de kluis op je hotelkamer! Ik leg er in ieder geval vaak mijn paspoort en portefeuille in, en neem wat geld mee in een klein beursje. Ze staat er voor een reden…
 15. Veilig op reis gaan doe je ook door respect te tonen voor de lokale normen en gebruiken. Lees dus op voorhand over je bestemming, en ga in je reisgids op zoek naar de gebruiken ter plaatse, zodat je niemand tegen de borst stoot met je, voor hun, vreemde gedrag.

Check zeker altijd even: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/

2934622

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s